Vägen fram till målet

Senaste dagarna har jag fått lite frågor på, hur jag har lyckats gå ner i midjan. Det är svårt att svara på detta för jag tror att alla har olika metoder men det viktiga i sammanhanget är att man gör det hälsosamt och naturligt. 
Jag tänkte att jag skriver ner det som fungerat på mig och tanken bakom det. Dock så måste det tilläggas att detta är inget vetenskapligt bevisad metod;)

Jag tror det mesta sitter i huvudet när det gäller träning. Det räcker tyvärr inte att "må dåligt" av att se ut som man gör. Man måste komma till en bristningsgräns och få nog. Så var det för mig. Flera skumma incidenter med min kropp ledde fram till att jag fick mig en ordentligt tankeställare; Jag är 25 år, flåsar bara av att gå i trapporna, alla kläder jag tycker är snygga ser inte lika bra ut på mig, singel och extrem kräsen. Något var tvunget att hända. Så när jag väl bestämde mig för att köra fanns det inga undantag.  Bort med ALLT onyttigt som finns i 2 månader! (halv detox kan man säga)

TRÄNING

Iom att jag inte tycker om att springa valde jag att börja träna på gym samt 2-3 gånger i veckan spela tennis, squash eller badminton. Detta skulle ge mig en träningsdos på cirka 5-7 ggr i veckan. Jag kan säga att jag har hållt en genomsnittlig träningsmängd på 5.5 gånger veckan; aldrig under 4 gånger.
I efterhand får man utvärdera vad som går bra respektive mindre bra. Jag fick inte den konditionträning jag tror krävs för att gå ner i vikt. Trots intensiva gympass så tror jag inte att "bara" träna styrketräning kommer leda till att magen försvinner. Så därför var jag inte så svår på att följa Minas råd med 20 minuter på löpbandet och korta ner styrketräningen en aning. Trots att jag inte gillar att springa fanns det ingen annan utväg. Så mina gympass, sedan 3 veckor tillbaka, börjar med att jag springer intervaller på löpbandet. 2,5 km varvas med 100 m gång och 400 löpning i ca 11.5 km/h. Tanken är nog att både öka avståndet och hastigheten.

KOST

Träning är en byggsten i det hela men en annan betydande del i arbetet är kosten. Det tror jag alla är överens om. Mitt resonemang kring det hela var att jag hellre "offrar" muskler än att bygga och bränna mindre fett. Detta betyder att jag har ett mkt litet intag av kolhydrater. I min mat förekommer det ingen potatis, vitt ris, pasta eller vitt bröd. Allt detta har bytts ut mot rotfrukter eller sallad. Självklart behöver kroppen även kolhydrater men på något sätt går det inte att undgå detta att inta detta ämne. Frukt och grovt bröd innehåller kolhydrater. I mitt fall gäller det att hålla nere mängden intag av dessa. Protein är något jag behöver och då jag inte tror att jag får i mig tillräckligt med protein i min vanliga kost, dricker jag proteintillskott efter varje träning. Därtill kan jag nog laga det mesta med kycklingfile och lax.
Att äta lite kolhydrater kan göra att man blir trött i huvudet och musklerna. Detta har en direkt inverkan på både träningen men även det viktigaste, nämligen jobbet. För att motverka detta finns det säkerligen ett antal saker man kan äta men det jag dricker varje morgon 30 min innan träningen är följande: Kreatinpyrovat - Jag kan inte lägga handen på hjärtat och säga att detta fungerar på alla men jag tror att detta hjälper iaf mig. Kreatinpyrovatet innehåller ämnen som ger mina muskler den energi de behöver för att prestera bra även när de e trötta (pga mitt låga kolhydratintag) Utöver detta ökas min fettförbränning samt att jag blir piggare i huvudet, vilket gör att jag kan konsentrera mig på jobbet.

Vad jag även lärt mig är att jag måste passa mig hur många kalorier jag äter per dag. Jag som går under rubriken "banta" behöver få i mig mindre kalorier än vad jag förbränner per dag. Just nu har jag ingen aning om hur många kallorier jag får i mig eller gör av med. Min utveckling går framåt och så länge jag ser resultat finns det ingen anledning att föra kostdagbok. Det kanske blir nästa steg.

Sammanfattning

Tänk på att alltid sätta upp klara och mätbara mål. Jag själv tror även på delmål. Det kan ofta vara rätt långt fram till huvudmålet och har inte jag delmål jag kan sikta mot så tappar jag motivationen.
En annan viktigt sak i sammanhanget är att varje människa reagerar olika på träning. Bara för att jag lyckas gå ner i midjan behöver inte det betyda att alla lyckas går ner där. Kroppen kanske tar bort fett från annanstans och magen kommer allra sist. Mitt förslag är att mäta allt som går att mäta; midjan, bysten, axlarna, låren, bicepsen och rumpan; inte bara fokusera på ett del.
Som i så mycket annat liv här på jorden gäller det även i träningen att hitta en sorts Ying-Yang. En kontinuerlig och balanserad träning med kondition och styrka tillsammans med en kost som passar ens ändamål kommer ge resultat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0