Så underbart

Tidigare denna morgon fick jag ännu ett kvitto på att träningen ger resultat. Jag har som sagt inte "vågat" titta på vågen i rädsla av att bli besviken på att jag inte har tappat så många kg som jag kanske föreställt mig. Samtidigt som jag märker att mina kläder börjar bli förstora, vilket i sig, är en tillräcklig bekräftelse på att träningen ger resultat. Efter ett riktigt tufft pass med Mina så var det iaf dax igen att väga sig men innan det, så ställde hon en fråga som jag själv låg och tänkte på häromdagen:
Hur många kg ska du ha gått ner för att INTE känna dig besviken ?

Runt 5-6 kg svarade jag och då bad hon mig att titta på vågen.
6 kg mindre än när jag började!!

Minuten därpå hade jag svårt att sluta le:) Känner mig så sjukt nöjd!



Delmål 2

Det var länge sen jag kände ett sådant "Go" i kroppen. Hade innan denna morgon endast tränat på måndag, vilket fick mig att få lite dåligt samvete igår kväll. Dock så var det träning idag. Ett tungt och långt träningspass. Min målsättning är ju rätt klar och tyvärr är det en rätt hård nöt att knäcka. Finns inga genvägar till att uppnå resultatet jag vill uppnå.
Jag har ju nämnt att jag har 4 delmål med träningen samt att delmål 1 är uppnått. Nu är det nästa etapp. Problemet med etapp 2 är följande; det finns inget klart svar om jag uppnått det eller ej. Kanske måste jag omdefiniera delmål 2 till något mätbart.

Delmål 2: Att återigen kliva in i en kostym och kunna säga: "Wow - fyfan vad du ser bra ut Richard". Jag har, för ca 6-7 år sedan" upplevt detta och det är det jag återigen söker. Jag tror verkligen att om jag fortsätter att träna samma mängd, med de små modifikationer, som i sin tur maximerar min träning, så kommer jag att vara riktigt nöjd den 1 Maj. Då ska jag på bröllop och den nya kostymen ska då sitta som handen i handsken=)

Men, det finns alltid ett men. Detta delmål, är som sagt svårmätbart. Vet inte riktigt vad jag annars ska ha som delmål...*funderar*


Hur mår jag egentligen?

Svårt att få en bra början på detta inlägg. Dels för att jag försöker jobba på att inte vara så negativ eller bitter som några tycker att jag är. Jag håller delvis med men samtidigt så är det motigt just nu. Det är flera saker som bekymrar mig, men samtidigt kan jag inte riktigt greppa problemet. Är det jag som är problemet eller är problemet så stort och diffust så att det greppar mig och att jag inte kan hantera det?


Det som skrämmer mig mest är dock att jag alltid haft svårt för personer som har en negativ inställning till allt. Ser aldrig det positiva utan känner att de alltid måste se något negativt i det positiva. Har jag blivit en sådan person!? Vägrar att tro på det. Men det går tyvärr inte att börja undra.


Jag har insett att mina problem bottnar i att jag själv har problem. Tyvärr är det djupa problem som ligger och skaver, men som alltid flyter upp på ytan när jag börjar tappa kontrollen över mitt vardagliga liv och händelser. Men om jag bortser från de så har jag just för tillfället problem med jobbet. Ni läste säkerligen inlägget igår; - Management by fear - Det är halva sanningen till mina problem. Ibland är det kanske bara att inse att det är svårt att ändra på en företags- och samhällskultur. Med det sagt så betyder detta inte att jag kommer att sluta tänka och ifrågasätta. Jag är av naturen en lat person och jag vägrar göra saker som inte gagnar arbetet. Kommer alltid att leva efter filosofin: Jobba så lite som möjligt, men gör det exceptionellt bra och tjäna mycket. I den filosofin finns det tyvärr inte plats för robottänkande.

Den andra halvan av sanningen är klimatet jag jobbar i. Allting började för ca 1 månad sedan. Min närmsta chef, han som anställde mig, är försvunnen. Det låter lite mystiskt men så är det och locket är på. Ingen får reda på vart han har tagit vägen och vad det är som händer. Självklart har jag självmant tagit reda på detta och för att undvika problem i framtiden så sammanfattar jag försvinnandet som en omstrukturering. Men hur påverkar detta mig eller, egentligen, mitt team då? Jo, alldeles för mycket tyvärr. Han var vår kontaktperson, han brydde sig om mig och mina problem. Med honom kunde jag bolla idéer, prata framtid och framtidprojekt. Nu finns det ingen framtid och nu finns det inga visioner. Självklart ska det finnas en annan som ska "ta hand" om oss. Men det ansvaret ligger i händerna på högsta chefen och det är där andra halvan av mina problem sätter igång. Han bryr sig mycket lite om detta. Han vill bara se resultat, dvs försäljning, men missar att det är flera instanser innan produkten säljs till kund.


Men låt oss backa bandet lite och bortse från alla detaljer och gå in på ämnet ledarskap. Kommer nog att nämna ledarskap i alla dess former. Det är ett tema som intresserar mig riktigt mycket samtidigt som vi varje dag utsätts för det vare sig den är god eller dålig. Jag vet att jag besitter goda ledarskapsegenskaper, hur stora återstår nog att se, men av den anledningen reagerar jag på människors sätt att hantera olika situationer. Jag vet ej om ni tänker på det, men i princip har man så länge man minns haft ledare i sin närhet. I de unga åren kan det ha varit, exempelvis, en lärare, tränare eller förälder. På senare år främst chefer. Jag har haft förmånen att på lite äldre dagar, då man även börjat kunna reflektera över ämnet, jobba under och med två fantastiska ledare. En från fotbollen och en från arbetslivet. Ser vi på fotbollen så fick jag en tränare någon gång hösten 2003. Genom åren har våran relation växt till ömsesidig vänskap och respekt. Han var långt ifrån den mest taktiska tränaren jag spelat under, men han hade/har en egenskap som alla mina andra tränare saknat. Han har förmågan att få en grupp individer 'dra åt samma håll'. Inom fotbollen ställs ju allting på sin spets träningen innan matchdag. Blir man en av de 11 som spelar eller inte? I en trupp är du ca 25 pers vilket gör att mer än hälften inte får spela och trots detta lyckades han att motivera alla i gruppen. Man får inte glömma att man inte fick pengar för att spela fotboll. Det här var 25 individer som kom ner 3-5 dagar i veckan av bara kärlek till sporten.

Inom arbetslivet fick jag chansen att jobba på adidas. Där fick jag turen att träffa och jobba under en mycket ung chef. Han inspirerade mig, fick mig att utmana mig själv och att verkligen under 1 års tid aldrig känna ett frågetecken om varför jag höll på med det jag gjorde.


Anledningen till att jag berättar detta är för att jag är så besviken på det som händer just nu. Jag bytte jobb och flyttade hem av två enkla anledningar. Saknaden av vännerna samt att det var ett bra team och en bra chef och ett bra jobb. Jag har en chef som har haft utvecklingssamtal med alla med fast anställning, men inte med konsulterna. Skriver man till honom och bestämmer en tid så dyker han inte upp. Och, inte nog med det, så meddelar han inte mig om att han inte kommer.

Mötet i fredags, som fick bägaren att rinna över, var han också inbjuden till. Han lämnade dock inget svar om huruvida han skulle delta eller ej. För det hade han egentligen varit tvungen till. Han hade fått stå till svars varför vi är anställda och varför vi har delat upp våra arbetssysslor på det sätt som vi har. Hur organisationen har förändrats sedan jag började och varför det inte är i dags dato möjligt att öka marknadsandelarna i Finland till det dubbla.

I måndags kom han fram till oss och bara sa att han måste få en skriftlig redogörelse när ett möte går så snett som det gick. Så jag skrev ett mail till honom och bad om ett möte så att jag skulle kunna förklara vad som hände. Han bestämde en tid på tisdagen men sen blev mötet aldrig av.

Alla dessa saker är inte stora problem och det vet jag om, men tillsammans blir detta alldeles för mycket. Händer samma sak flera gånger blir man avtrubbad. Just nu finns det ingen glädje eller motivation.


Känns som detta inlägg kan skrivas ännu längre eller att jag kunde ha delat upp det, men på något sätt hänger allting ihop. Dåligt ledarskap blandat med mycket skitsnack och hysch hysch. Ett klimat jag inte trivs på. Det enda jag tänker på just nu är att gå härifrån tidigare och träffa någon som får mig att le några timmar.


Delmål 1: Avklarat och lite stolt

Många vet att jag sedan den 5 januari har börjat träna, äter annorlunda och tagit en paus från alkoholen som visserligen kommer hävas fr o m 1 Mars. Då har jag inte druckit alkohol på 2 månader. Ingen jättebedrift men det är inte det lättaste.
Det fanns flera orsaker varför jag helt plötsligt fick detta ryck. Jag tror alla någon gång, vara sig vikt eller utseende kommer till en punkt då man bestämmer sig: " nej nu får det vara nog". Och det var just det som hände på nyårsafton. Jag hade varit och handlat på systemet för att förbereda mig för kvällen med Julia och Nadia. När jag var på väg upp för trappan så vart jag sjukt anfådd. Det var det som fick begären att rinna över. På natten sedan kom det till att slå vad. Julia hade sitt mål och jag var tvungen att gå ner 10 cm i midjan fram till 1 Mars. Problemet var denna. Jag visste att det var sjukt jobbigt och sjukt mycket men det var inget att göra åt. Antingen nu eller ingen gång. Så den 5 Januari satte jag igång. Jag har tränat i genomsnitt 5-6 gånger i veckan. Kombinerat gym med kondtion. Tyvärr mer gym än kondition men det har och kommer ändras. Hur som hellst så mäter jag mig varje söndag kväll och den 22 Feb så stod måttbandet på 10.2 cm från sitt ursprungspunkt för 6 ½ vecka sedan. Det är så befriande och jag är faktiskt stolt. För det är inte lätt. Det finns alltid onyttiga saker runt omkring än. Alltid några kollegor som har godis eller varje helg lagas det jättegoda middagar där jag tyvärr måste säga nej till. Det må låta tråkigt och det är även till en viss del tråkigt att jag inte kan dricka när alla andra frågar och drar i mig men allt har sitt pris.
Mitt pris är känslan jag kände i söndags kväll innan jag skulle gå och lägga mig tillsammans med vetskapen att jag på fredagen hade köpt ett par storlek mindre  jeans som jag nu kan ha. Midje storlek 34 istället för 36 som jag nu har haft i ca över 1½  år =)

Nu forsätter kampen mot kvarvarande 3 delmålen dock har jag ändrat lite i min träningsform. Mer kondtion ska in på schemat och då kommer nog gym offras lite. Inte mycket men lite iaf. Därtill kommer även alkoholen att tas i bruk igen men absolut inte i samma utsträckning. Ska dricka med mer förnuft samt njuta av det jag dricker. Jag behöver inte dricka varje gång men jag vill kunna njuta av en-två kalla öl efter en hård arbetsvecka.

I all framgång måste man faktiskt även passa på att tacka de som verkligen alltid finns där och vill hjälpa, kommer med förslag och tips. Jag är inte bäst på detta . långt ifrån och jag tar till mig mycket av det ni säger. Dock ska ni veta att jag alltid dubbelkollar med oberoende parter med vad ni kommer för ideer och tillsammans blir det ett härligt resultat =)

1. Tack Julia som fick mig att börja och alltid pushat mig trots att jag tävlat mot dig. Är du glad är jag glad! Visst!?
2.Tack Sessan för dina härliga kostråd och bulgur maträtter
3. Tack Jennifer för givande träningstips samt kostråd
4. Tack Mina, av flera anledningar än bara att man har möjligheten att ta ut sig totalt på ditt gym.

Summa sumarum: Delmål 1 är avklarat och uppnått!! 3 delmål kvar!

Managment by Fear

Det är ett uttryck jag fick lära mig bara efter någon vecka på jobbet men i prinicp aldrig riktigt upplevt. När jag nämner uttrycket för vänner så får jag blandade svar. Vissa vet inte vad begreppet innebär och vissa vet inte riktigt vad de ska börja med begreppet.
I Korea och allmänt asiatiska länder råder sträng hirarki. Det vill säga att alla under chefen gör exakt vad chefen säger. Och chefen gör exakt allt dennes chef säger åt honom att göra. Kulturen tilllåter inte ifrågesättningar. Order varför existerar inte. Antingen gör du det eller så mister du jobbet. Och här kommer även nästa krock. VI i Sverige anställs för att bidra till organisationen. Vi anförtros saker och ting. Antingen ensam eller i team ska vi komma fram till ett efterfrågat resultat. Chefen i sig litar på individen utför arbetet på bästa sätt. I Korea bestämmer chefen vilket resultat som ska uppnås och hur individerna når det resultat. Som anställd känner du aldrig känslan att du själv kan skapa något. Chefen vet allt och lite till.  - Managment by fear -

Vad händer då när en helt ny Korean tar över rodret på ett koreanske ftg i Sverige. Jo, det som händer är följande. Han går in och ruskar om. Vänder på alla stenar som finns att vända på. Nu är det så att sedan jag och min kollega började förra året juli har vår division, Telecom, gått och blivit bäst inom vårat område i jämförelse med de andra divisionerna inte bara i norden utan i hela Europa. Så med lite tillförsikgt men ändå spända såg vårat team fram emot ett möte med den nya chefen. Hade i princip ägnat oss hela förra veckan att förbereda olika saker, viktiga som oviktiga.
Hur tror ni då det känns när han utan ens lyssna på vad vi gör, hur vi har fördelat arbetsuppgifterna inom gruppen bara trampar ner och klankar ner. Ger oss inte ens en chans att försvara oss och när vi VÄL får öppna munnen avbryter han mitt i med ett hångarv. Börjar hota med at vi kanske inte något för Samsung etc etc.

Någon gång där slutade jag lyssna. De som känner mig vet att jag har svårt att bara vara tyst och ta skit. Men det var det jag gjorde vilket säkerligen var även det rätta att göra. Det var länge sen jag åkte hem från ett jobb där jag var sjukt upprörd,arg och totalt frustrerad.
Men, genom åren har jag även lärt mig att man oftast aldrig säger vettiga saker och tänker klart när man är som argast. Så jag tänkte med lite distans så ska detta nog också lägga sig och man är tillbaka på jobbet på måndag som vanligt. Men denna helg var inte som de andra. Ju mer jag analyserade det hela så fanns det så mycket som gick totalt fel med mötet. I efterhand kan man alltid vara klok så jag har låtit bli att tänka på det men ett sådant här möte ska aldrig ske utan vår närmaste chefs närvaro. Han ska kunna ta smällen för varför vi har det som vi har, hur våra arbetsuppgifter är uppdelade osv.

Just nu finns det ingen motivation. Jag är närvarande på jobbet men gör bara det som måste göras inget extra eller inget förbyggande. Jag funderar på om det är detta klimat jag vill jobba i...- Managment by fear -!


Att blogga eller inte blogga, det är frågan.

Sådär ja,

Då var första raderna igång. Svårt egentligen att förklara varför jag har kännt att börja blogga. Kanske är det för att man tror att man har något att säga, kanske för att bloggandet har blivit en norm och att man känner att man inte är tillräckligt intelektuell om man inte gör det. Dock tror jag inte riktigt på de argumentet med att man är mindre intelektuell om man inte bloggar. Så många dåliga bloggar det finns kan det inte vara frågan om intelektuell status.

Så varför blogga? För vem och i vilket syfte?

- Det har legat och grott lite inom mig. Att dels få skriva av mig samt kunna reflektera det mesta som håller mig vaken på nätterna. Det är en del och även om jag har en några få men nära vänner är det ytterst få som verkligen vet de funderingar jag bär runt på, på både på gott och ont. I ärlighetens namn så måste jag säga att jag har vissa vänner , som bara finns på min msn, som vet mer om mina innersta tankar än de nära vänner som jag umgås med i mitt privatliv. Kanske är det också därför jag inte i skrivande stund vet om jag ska tillkännage att jag har startat en blogg. Då jag förmodligen kommer vilja skriva det mesta som händer mig så kommer säkerligen både godsinta, ondsinta, roliga och tråkiga tankar att passera denna blogg. Någonstans där kommer mitt första problem. Jag är rädd att såra, eller rättare sagt, jag är rädd att delar av det jag kommer att skriva här på bloggen kommer uppfattas fel.

Bloggen kommer förmodligen spegla det humör jag är på. Det betyder att jag inte kommer försöka vara glad när jag inte är det eller vara förbannad och irriterad på något jag inte är.
Nu när det detta är sagt så får vi se vad som händer.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0